Talant Dujšebajev (©Reuters)
Talant Dujšebajev (©Reuters)

Tektonski poremećaj na rukometnom tržištu: Kjelce se raspada, pomama za asovima, šta će biti sa Dodićem?

Vreme čitanja: 5min | pet. 27.01.23. | 08:05

Vicešampion Evrope u bezizlaznoj poziciji, sledeće nedelje bi trebalo da bude poznato da li se definitivno ruši imperija Holanđanina Bertasa Servasa. Poljski mediji pišu da su trener Talant Dujšebajev i njegovi sinovi, Aleks i Dani, na putu za Segedin. Karalek se sprema u Barselonu, a biće zanimljiva sudbina mladog Vranjanca

Rukometni giganti u ovom milenijumu rušili su se kao kule od karata, gasili preko noći. Španski velikan Sjudad Real je prestao da postoji, raspao se i Atletiko Madrid, nema više ni nekada velike Teke iz Santandera i Portland San Antonija, Bidasoa iz Iruna je daleko od stare slave... U Nemačkoj šampion Evrope iz 2013. Hamburg je proglasio bankrot nekoliko godina posle najvećeg uspeha u istoriji kluba. Kasnije se vratio na mapu, ali je sada samo prosečni bundesligaš s dna tabele najjače lige na svetu.

Vardar je u eri ruskog biznismena Sergeja Samsonenka bio šampion Evrope 2017. i 2019. godine, igrao na finalnom turniru u Kelnu 2018, ali je onda nastao ponor. Skopski velikan se preregistrovao, a sada je samo bleda senka nekada ponosa ne samo Makedonije nego i Balkana. Prošle sezone je izbačen iz Lige šampiona zbog ranijih dugova.

Izabrane vesti

Nešto slično se sprema i vicešampionu Evrope, Kjelceu. Poljaci su sredinom juna u čudesnom finalu Lige šampiona tek posle penala poklekli od Barselone. U vitrinama imaju jednu titulu prvaka Starog kontinenta u neverovatnom finalu s Vespremom u Kelnu 2016. godine, kada su nadoknadili -9 u poslednjih dvadesetak minuta.

21.00: (1,95) Francuska (8,00) Švedska (2,15)

Kjelce je godinama imalo jedan od najvećih budžeta u svetu rukometa. Nije to bilo transparentno kao u Nemačkoj i Francuskoj, gde se u cent zna svaki prihod, rashod, ali godišnja cifra premašivala je sigurno 10.000.000 evra, možda je išlo i do 15.000.000.

Problemi su nastali ove sezone, kada je zbog ekonomske krize vodeći sponzor Lomža Industrija otkazala finansijsku pomoć klubu. Mesecima se vodi bitka za opstanak poljskog velikana. Grad nije spreman da pomogne, dugovi su narasli, igrači mesecima ne primaju plate... Odbrojavanje je krenulo. Uskoro bi Kjelce moglo da bude zbrisano s lica zemlje, a svi igrači bi automatski postali slobodni u izboru nove sredine.

Bahati su bili u Kjelceu prethodnih godina, kupovalo se „široko", dovodili igrači za velike sume novca, bar kada je rukomet u pitanju. Čerupali su Poljaci poslednjih godina i veliki Pari Sen Žermen, rukometnu sekciju Svetaca iz koje stoji katarska kraljevska porodica. Dilan Nai, Nedim Remili i Benoa Konku su iz Pariza stigli u Kjelce. Porezi u Francuskoj su ogromni, pa su pomenuti igrači imali znatno veća primanja u Poljskoj. Odnosno, bar su se nadali da će imati veća...

18.00: (5,60) Španija (11,0) Danska (1,20)

Nagomilavali su se igrači, na rosteru ih je bilo više od 20. Nije bilo dosta Kjelceu što ima jednog od najboljih desnih bekova današnjice Aleksa Dujšebajeva, pa je na njegovo mesto stigao proteklog leta francuski superstar Nedim Remili. Konkurencija najboljem poljskom igraču na desnom krilu Arkadijušu Moritu je francuski reprezentativac Benoa Konku. Potpisivani su ugovori i sa talentovanim klincima, Srbinom Stefanom Dodićem i Hrvatom Halilom Jaganjcem, ali oni niikada nisu nosili plavo-žuti dres, nego su ove sezone na pozajmicama u Zagrebu, odnosno nemačkom Rajn Nekar Levenu.

Dok je bilo novca, trošilo se nemilice. Dugogodišnjem kormilaru Talantu Dujšebajevu sve želje su ispunjene, Kjelce je pred novu sezonu ušao možda kao prvi favorit za evropsku krunu, uz dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope, Barselonu.

Ukoliko se potvrde crne prognoze da će Kjelce da proglasi bankrot, više od 20 fantastičnih igrača na leto će biti slobodno u izboru nove sredine, što će napraviti pravi zemljotres na rukometnom tržištu, koje je veoma zanimljivo poslednjih godina. Tendencija je slabljenjem nemačkih timova i pomeranje epicentra ka severu kontinenta (povratak u Skandinaviju Mikela Hansena, Arona Palmarsona, Tobjarna Bergeruda i najavljeni dolasci pre svega u danski Olborg i norveški Kolstad asova poput Sandera Sagosena, Niklasa Landina Jakobsena, Magnusa Abelvika Reda...).

Poljski mediji pišu da bi Dujšebajevi, otac Talant i sinovi, španski reprezentativci, Aleks i Dani, mogli put Segedina u redove mađarskog šampiona. Era Huana Karlosa Pastora u gradu u blizini srpske granice se završava u junu. Spekulisalo se da bi Raul Gonzales mogao put Segedina, ali od toga nema ništa, Španac verovatno ostaje u PSŽ-u.

Svaki naš igrač ima ponudu iz najboljih klubova Evrope. I ja ih imam dosta, ali svi želimo da ostanemo“, rekao je sredinom decembra trener Kjelcea Talant Dujšebajev koji je apelovao na sve da se nađe rešenje za probleme.

Vreme curi. U najboljim rukometnim klubovima Evrope bar godinu dana unaped, a nekada i dve, znaju se sastavi. Tako je superbogati Vesprem prošlog leta obelodanio da godinu dana kasnije dres njihovog kluba će nositi francuski reprezentativci, Ludovik Fabregas iz Barsleone i Ugo Deska iz Monpeljea, Španac Agustin Kasado iz Melsungena, kao i švedski as Lukas Sandel iz Olborga.

Andreas Volf (©Reuters)Andreas Volf (©Reuters)

Tim je skoro popunjen, ali nema sumnje da će teško neko da propusti priliku da dovede takve asove koji igraju u Kjelceu, kao što su nemački golman koji briljira na SP u Poljskoj i Švedskoj, Andreas Volf, zatim Francuzi Nedim Remili, Nikola Turna, Dilan Nai i Benoa Konku, Španci Aleks i Dani Dujšebajev, Belorus Artsem Karalek, Hrvat Igor Karačić, Islanđanin Haukur Trastarson, ali i domaći asovi Arkadijuš Morito i Šimon Šićko.

Prethodnih nedelja osim za Dujšbajeve, pisalo se o interesovanju Barselone za MVP prethodnog izdanja finalnog turnira Lige šampiona u Kelnu Artsema Karaleka. Belorus bi u Blaugranu trebalo da zameni Francuza Fabregasa koji se seli u Vesprem u junu.

Nama je najzanimljiivija situacija sa Stefanom Dodićem. On ima četvorogodišnji ugovor sa Kjelceom. Ove sezone Dujšebajev nije računao na mladog Vranjanca, pa je posle mnogo peripetija tek neposredno pred start sezone najbolji junior Evrope otišao na pozajmicu u Zagreb. Raspadom Kjelcea i najmlađi reprezentativac Srbije na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj bio bi slobodan igrač i nema sumnje da bi bila prava pomama za usluge talentovanog srednjeg beka.



tagovi

EHF Liga šampionaRK KjelceAndreas VolfStefan Dodić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara